Warning: Parameter 2 to gdlr_core_page_builder::search_page_builder() expected to be a reference, value given in /home/n1dkkbgc/public_html/webadvisor.bg/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
3D печат - революция в медицината - Уебсъветник
Warning: Parameter 2 to gdlr_core_page_builder::search_page_builder() expected to be a reference, value given in /home/n1dkkbgc/public_html/webadvisor.bg/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
снимка към статията 3D печат - революция в медицината в Уебсъветник

3D печат – революция в медицината

Техники за 3D печат и сканиране ще правят напълно приспособими изкуствените крайници.

Днес част от революционния процес от канадското социалното предприятие с нестопанска цел се стреми да произвежда устройства за мобилност с високо качество за деца и млади хора, по-бързо, отколкото конвенционалният метод на гипсова отливка – с помощта на 3D принтер и други 3D технологии.

Световната здравна организация изчислява, че 30 милиона души в страните с ниски доходи им трябват протезни крайници. Има надежда, че 3D сканирането и отпечатването може да бъде в състояние да помогне.

Съвременните техники в развития свят подпомагат за производството на 3D устройствата, които действително се използват в помощ на пациенти.  В проучването са участвали 60 камбоджански деца и млади хора. Процесът може да комбинира сканиране, моделиране и печатни технологии за производство на два вида протези: transibial (под коляното) и части от глезена или скоби на краката.

Компютърният процес позволява медицинския персонал,  да запази работата си (цифрови файлове), да споделят с колегите си за прегледи, както и да поддържа запис на историята за пациента. Клиничното проучване на 3D технологии за производство на устройства-долен крайник, е билo проведенo в три развиващи се страни. То е първият по рода си и е с огромен мащаб.

В развития свят, една четвърт от протезите в клиниките, които някога са използвани за конвенционални гипсови отливки, обикновено отнемат между една до две седмици, за да се доставят.  Идеята е да се заменят с компютърен дизайн, компютърно производствено оборудване за поръчка, които ще могат да бъдат доставяни в рамките на два дни.

Компанията, която доставя оборудване за изработвани по поръчка протези и обувки преди близо три десетилетия, прогнозира, че 3D технологията ще се използва в комбинация с почти всички области в рамките на едно десетилетие.

3D печатът е като “трансформиращ ефект върху медицинската индустрия”, по-специално сектора на протези. Джо Кемптън, анализатор от глобалната технология на фирмата за маркетинг изчислява, че общите разходи за 3D печат, включително принтери, материали и услуги са около USD $ 947 милиона през 2016 г., но ще нараснат до $ 1.6 милиарда до 2018 година.

“3D отпечатването на протези се използва все повече и повече в болници и клиники по света”, казва Кемптън.

“Способността бързо да се ремонтира и да се адаптира всяка част от протезите е изключително полезена, особено при промените на тялото.”

 

Източник: https://www.theguardian.com

Leave a Reply